Groene daken in Elderveld-Zuid

geplaatst in: Nieuws | 0

In maart 2019 startte een buurtinitiatief in Elderveld-Zuid. De bewoners wilden graag meer groen in hun wijk. Er werd een plan ingediend om twee hofjes door de gemeente te laten herinrichten. Daarbij moest het aantal bestaande parkeerplekken wél behouden blijven. Dat viel niet mee! Buurtbijeenkomsten, informatiebijeenkomsten, tekeningen, geweldige ideeën, brainstormsessies en presentaties volgden. In april 2020 zijn drie verschillende opties per hofje voorgelegd aan de bewoners. De definitieve beslissing en de daaruit voortvloeiende  werkzaamheden  zijn door de coronamaatregelen uitgesteld naar september 2020.

Maar ondertussen zaten de bewoners niet stil. Huis aan huis werd de buurt geïnformeerd over subsidiemogelijkheden voor particuliere acties als ‘tegel eruit, plantje erin’, het plaatsen van een regenton, het aanleggen van een groen dak en meer klimaatbestendige maatregelen. Daarna werd er een informatieavond georganiseerd over het sedum lichtgewicht systeem en het zelf aanleggen van dit type groene dak.

Het resultaat: ons wijkje is 5 groene daken, 1 regenton en een nieuwe voortuin rijker!

Uiteindelijk sloegen vier huishoudens de handen ineen en dienden hun plan in bij het Waterschap Rivierenland. Met de actie Hohohoosbui is het namelijk mogelijk om 35% van de kosten van bijvoorbeeld zo’n sedumdak gefinancierd te krijgen. Voorwaarde is wel dat je

  • met minimaal 2 huishoudens de aanvraag indient,

  • de materiaalkosten minimaal €1.000,00 bedragen én

  • dat één van de aanvragers bereid is hoofdaanvrager te worden, het subsidiebedrag wil incasseren en verdelen onder de deelnemers.

De regeling is nog tot eind 2020 van kracht! Er zit nog €80.000,00 subsidie in de pot. Máár… op is op! Eveneens dankzij corona komen er momenteel veel subsidieaanvragen binnen bij Klimaatactief van Waterschap Rivierenland.

Dus informeer voor de zekerheid eerst naar de financiële ruimte.

Als je subsidieaanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag voor jullie project gereserveerd en uitbetaald nadat de werkzaamheden hebben plaatsgevonden.